Sākšu no paša sākuma – pirms pieciem gadiem es zaudēju darbu. Nebiju nekāds krāpnieks vai avantūrists, vienkārši biroja planktona tips, kurš katru rītu dzēra kafiju no papīra krūzes un skaitīja stundas līdz brīvajam. Un tad pēkšņi – tukšums. Bez darba, bez perspektīvām, ar nelielu uzkrājumu, kas kusa ātrāk nekā sniegs pavasarī. Sākumā mēģināju sūtīt CV, zvanīt paziņām, bet viss beidzās ar to, ka vakaros nosēdēju pie datora, skatīdamies jebko, tikai ne domājot par rītdienu. Kādu dienu draugs, kurš jau sen spēlēja online, pieminēja vienu vietni, un es, lai vai kā, atvēru to pirmo reizi. Toreiz man neienāca prātā, ka šī kļūs par manu ikdienu, bet jau pēc pāris nedēļām es sapratu, ka
casperbets in latvia ir vieta, kur var ne tikai izklaidēties, bet arī nopelnīt, ja prot rēķināt.
Es nepiederu pie tiem, kas liek visu uz vienu karti un cer uz brīnumu. Nē. Mana pieeja vienmēr ir bijusi analītiska. Pirms es sāku likt reālu naudu, es pavadīju apmēram mēnesi, tikai vērojot. Kādi spēļu automāti atnes lielākus laimestus, kuros pokera variantos pretinieki pieļauj kļūdas, kādas ir derību likmju svārstības ruletē. Es pierakstīju statistiku, veidoju tabulas, salīdzināju koeficientus dažādos diennakts laikos. Izklausās pēc darba, vai ne? Bet tieši tā arī ir – es to uztveru kā darbu. Un šajā darbā ir viens zelta likums: nekad nespēlēt emociju vadīts. Kad kāds man saka, ka azartspēles ir laimes spēle, es pasmaidu. Jā, ja runā par cilvēkiem, kuri ienāk, iemet pāris eiro un cer uz džekpotu. Bet profesionālim veiksmei nav nozīmes. Ir tikai varbūtības teorija un disciplīna.
Atceros pirmo reizi, kad izmēģināju savu sistēmu uz dzīvo naudu. Bija piektdienas vakars, lietusgāze, es sēdēju virtuvē ar klēpjdatoru un kafijas krūzi. Sākuma kapitāls – piecdesmit eiro. Nebiju ne pa īstam satraukts, ne bailēs. Vienkārši atvēru ruleti, izvēlējos melno/sarkano stratēģiju ar progresējošu likmi, un sāku. Pirmās desmit minūtes es zaudēju apmēram desmit eiro. Sirds pukstēja mierīgi, jo es jau biju paredzējis šādu scenāriju – arī profesionāļiem ir lejupslīdes. Tad nāca sērija, kurā izkritu četras reizes pēc kārtas sarkanais, un es, sekojot matemātikai, dubultoju likmi. Piektais spins – atkal sarkanais. Es paņēmu atpakaļ visu, ko biju zaudējis, plus vēl divdesmit eiro virsū. Tajā brīdī es sapratu, ka šis nav par veiksmi. Šis ir par to, kā tu pārvaldi savu bankrotu un kā neļaujies panikai.
Protams, ne vienmēr viss ir gludi. Ir bijušas dienas, kad esmu zaudējis vairāk, nekā plānojis. Vienu reizi, pirms gada, es iekritu lamatās – sāku spēlēt jaunu spēli, kuru vēl nebiju līdz galam izpētījis. Tā bija kāršu spēle ar augstu dispersiju, un es, paļāvies uz intuīciju, ātri vien paliku bez ceturtdaļas sava mēneša budžeta. Toreiz es aizvēru portālu, nopirku alu, izgāju pastaigā pa tumsu un solīju sev – nekad vairs neiešu nesagatavots. Kopš tā laika man ir stingrs noteikums: pirms jebkuras spēles sesijas es izlasu noteikumus, pārbaudu RTP procentus un simulēju situācijas galvā. Un vēl – es vienmēr nosaku zaudējuma limitu. Ja dienā esmu ticis līdz mīnus simt eiro, tas arī viss, dators ciet, otrā dienā no jauna. Šī paškontrole, iespējams, ir grūtākais, ko esmu iemācījies.
Runājot par pašu platformu, man patīk tas, ka šeit nav pēkšņu kavēšanos ar izmaksām. Es reiz spēlēju citā vietnē, kur laimests tika turēts nedēļām ilgi, kamēr viņi "pārbaudīja" manu identitāti. Šeit process ir ātrs un skaidrs. Man arī patīk, ka ir pieejamas dažādas spēles – ne tikai vienmuļi automāti, bet arī galda spēles ar dzīviem dīleriem, kas dod iespēju izmantot stratēģijas reālajā laikā. Esmu ievērojis, ka vakaros, ap deviņiem līdz vienpadsmitiem, pie galda bieži sēž mazāk pieredzējuši spēlētāji, kas nozīmē lielāku iespēju viņus "nolasīt". Tā kā mans galvenais ienākums nāk tieši no pokera un blekdžeka, es šos laika logus izmantoju maksimāli. Protams, ne vienmēr sanāk – dažreiz pretī sēž kāds cits profesionālis, un tad mēs spēlējam blēfera spēli stundām ilgi. Bet tieši tas man patīk – process, kurā tu nevis ceri uz burvju nūjiņu, bet gan pierādi savu pārākumu.
Ir bijuši arī smieklīgi gadījumi. Piemēram, vienu reizi es uzvarēju diezgan lielu summu – apmēram 1200 eiro vienā vakarā. Mana sieva tolaik vēl nebija pieradusi pie mana "darba veida", un, kad viņa ieraudzīja ekrānā zaļo uzrakstu un manu seju, viņa jautāja, vai es nezinu, ka šīs lietas ir bīstamas. Es viņai paskaidroju, ka es neesmu atkarīgais, kurš dzenās pēc adrenalīna. Es esmu cilvēks, kurš ir izpētījis katru mehānismu un zina, kad beigt. Tobrīd es izņēmu naudu, nopirkām jaunu ledusskapi, un viņa sāka mani uztvert savādāk. Bet patiesība ir tāda, ka šī nav stabila nozare. Ir nedēļas, kad pelnu vairāk nekā vidējais biroja darbinieks Latvijā, un ir nedēļas, kad knapi nosedzu komunālos maksājumus. Tāpēc man vienmēr ir drošības spilvens – seši mēneši dzīvošanai, lai nejustu spiedienu. Un tas ir otrais zelta likums: nekad nespēlē ar pēdējo naudu.
Domājot par nākotni, es saprotu, ka šī dzīve nav priekš visiem. Mani draugi dažreiz joko, ka esmu "krupiē kungs", bet viņi neredz to garīgo darbu, kas notiek aiz katra klikšķa. Katru rītu es pārbaudu jaunumus, lasu forumus, analizēju, kuras spēles ir mainījušas izmaksu biežumu. Tāpat kā jebkurš cits uzņēmējs, es investēju savā izglītībā – pērku grāmatas par varbūtību teoriju, skatos tiešraides no pasaules turnīriem. Un, kad esat dzirdējuši teicienu, ka māja vienmēr uzvar? Tā nav taisnība, ja tu spēlē gudri. Māja uzvar tikai tos, kuri nāk bez plāna. Es esmu pierādījums tam, ka ar pacietību un aukstu prātu tu vari izveidot sev ienākumus no lietas, kuru lielākā daļa uzskata par bīstamu izklaidi. Protams, es neiesaku visiem pamest darbu un sākt spēlēt – tas būtu bezatbildīgi. Bet es saku, ka, ja tev ir matemātisks prāts un tu spēj kontrolēt emocijas, casperbets in latvia var būt ne tikai vietējā izklaide, bet arī instruments.
Šodien, piemēram, es uzvarēju 400 eiro, spēlējot blekdžeku. Sāku ar 50, turējos pie pamata stratēģijas, ne reizi nesofrēju, kad man vajadzēja stāvēt. Pēc stundas es izgāju, paņēmu naudu un nopirku dāvanu meitai. Redzēt viņas smaidu – tas man maksā vairāk nekā jebkurš džekpots. Jo galu galā nauda ir tikai līdzeklis, nevis mērķis. Mana pieredze ir par brīvību – par to, ka es pats izlemju, kad un cik strādāt, un ka man nav jācieš sastrēgumos vai jāklausās garlaicīgos sapulcēs. Protams, ir riski, un es tos neignorēju. Katru mēnesi es atlieku daļu no laimesta pensijas fondā un veselības apdrošināšanai, jo zinu, ka nevaru paļauties uz "vēl vienu uzvaru". Es esmu profesionālis, un profesionālis vienmēr domā par rezervēm.
Beigās gribu pateikt tā: nebaidieties no azartspēlēm, bet arī neievēlieties tās. Ja jūs kādreiz iegriežaties šajā pasaulē, dariet to ar atvērtām acīm un skaidru galvu. Nosakiet budžetu, izpētiet noteikumus un neļaujiet emocijām pārņemt kontroli. Un, ja kādu dienu redzēsiet mani pie virtuves galda ar kafiju un klēpjdatoru – ziniet, ka tā nav laimes spēle. Tā ir mana sestdienas darba diena. Un, jā, es joprojām reizēm pieļauju kļūdas, bet katru reizi, kad aizveru portālu, es jūtos apmierināts ar to, ka esmu izdarījis visu pēc sava plāna. Jo plāns ir tas, kas atšķir profesionāli no amatiera. Un, kamēr es turēšos pie sava plāna, tikmēr arī turpmāk es zināšu, ka šī nav tikai spēle – šis ir mans stāsts.